SUNNYVALE - In navolging van de grote concurrent Google gaat nu ook de Amerikaanse internetzoekmachine Yahoo honderdduizenden boeken en literaire stukken in een digitale bibliotheek onderbrengen. Het bedrijf maakt deel uit van een consortium dat daar speciaal voor is opgericht. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Het consortium Open Content Alliance bestaat naast Yahoo uit de technologiebedrijven Adobe en Hewlett-Packard. Ook de universiteiten van Californië en Toronto doen mee. In Europa wordt onder meer samengewerkt met de Britse National Archives.

Toestemming

Yahoo financiert het inscannen van 18.000 boeken van de Universiteit van Californië. Het gaat in eerste instantie om boeken waar geen auteursrechten op rusten of waarvoor de uitgever of auteur toestemming voor publicatie hebben gegeven. De boeken en geschriften zijn op het internet te vinden via zoekmachines, waaronder die van Yahoo en Google.

Google lanceerde negen maanden geleden een soortgelijk initatief. Het bedrijf werkt daarbij samen met de universiteiten van Oxford, Harvard, Stanford en Michigan. Ook de New York Public Library is bij het project van Google betrokken.

Bezwaar

In augustus werd de digitalisering van auteursrechtelijk beschermde boeken door Google onder druk van een belangenvereniging voor schrijvers tot november stopgezet. Sommige uitgeverijen en schrijvers maken bezwaar tegen opname in de online bibliotheek.

Door uitgevers en auteurs bezwaar te laten maken in plaats van hen om toestemming te vragen, keert Google volgens sommige critici het auteursrecht om.