AMSTERDAM - Apple komt nog deze maand met de nieuwe generatie iPods. De vijfde generatie van de populaire muziekspeler zal een nieuwe harde schijf bevatten en kleiner van omvang zijn dan zijn voorgangers. Dat meldt AppleInsider, een geruchten- en nieuwssite die het vaker bij het rechte eind heeft gehad.

Volgens de bronnen van AppleInsider zal de nieuwe generatie iPod gebruik maken van Toshiba's 'perpendicular' opslagruimte. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om meer data op te slaan op een kleinere schijf. De techniek wordt op een grappige manier uitgelegd in dit filmpje van harddiskfabrikant Hitachi.

Toshiba beschikt over 1,8 inch harde schijven van 40 en 80 gigabyte, respectievelijk 5 en 8 millimeter dik. Met de nieuwe opslagtechniek wordt een 40 GB iPod ongeveer 3 millimeter dunner en krijgt de speler 15 procent minder volume.


De vijfde generatie iPod krijgt volgens AppleInsider eenzelfde klikwiel als de iPod nano

Daarnaast heeft de nieuwe generatie iPod het klikwiel dat de iPod nano nu al heeft, aldus AppleInsider. De site rept ook over een videofunctie voor de iPod, maar geeft toe dat haar bronnen weinig bewijs had om die argumenten kracht bij te zetten.

CNet meldde een maand geleden dat vertegenwoordigers van platenmaatschappijen gezegd dat Apple gesprekken heeft gehad voor toestemming om via iTunes muziekvideo's te verspreiden. Dat zou een bewijs moeten zijn voor de komst van een videoversie van de iPod. Een iPod Video zou na de iPod Photo een logische stap zijn.