WAGENINGEN - Wageningen Universiteit heeft 900.000 euro geïnvesteerd in maatregelen om RSI onder studenten te voorkomen. Er zijn onder meer 1100 ergonomisch verantwoorde stoelen en negenhonderd in hoogte verstelbare tafels geplaatst in de computerzalen.
Wageningen Universiteit

Uit eigen onderzoek van de universiteit bleek vorig jaar dat de kwaliteit van de computerwerkplekken voor studenten ronduit slecht was. Een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond dit voorjaar toonde aan dat RSI onder studenten op vrijwel geen enkele opleiding aandacht krijgt. Wageningen is voor zover bekend de eerste universiteit die geld besteedt aan het voorkomen van de beroepsziekte onder studenten.

Behalve verantwoord meubilair heeft de universiteit ook een fors bedrag uitgetrokken voor voorlichting aan studenten. De eigen arbodienst houdt in de gaten dat studenten stress vermijden en op tijd pauzeren. Daarvoor is speciale pauzesoftware aangeschaft.

Dit studiejaar wil het universiteitsbestuur geld uittrekken voor een ontspanningsprogramma voor studenten. Ook gaat de universiteit de thuiswerkplekken van studenten verbeteren.