DEN HAAG - De kabelbedrijven mogen een deel van de kosten die zij maken voor het aanbieden van digitale televisie, doorberekenen in hun gewone kabelabonnementen. Dit vindt toezichthouder Opta . De Opta liet dinsdag weten dat een modern netwerk "in ieders belang" is.

De Opta voelde zich genoodzaakt openheid van zaken te geven, omdat dagblad Trouw meldde dat de toezichthouder dure kabel-tv toestaat. Dat bericht klopt niet, aldus de Opta. Over het prijsbeleid van de kabelbedrijven is nog geen besluit genomen.

In december hoopt de Opta te kunnen beginnen met een onderzoek naar de kosten van de kabelbedrijven. Pas volgend jaar verwacht de instantie wat te kunnen zeggen over de hoogte van de kabeltarieven.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer overlegt woensdag met minister Brinkhorst van Economische Zaken over de Opta. Een meerderheid wil voorkomen dat mensen die alleen ouderwets tv willen kijken, gaan meebetalen aan het digitaliseren van het netwerk en daarmee aan nieuwe diensten waar ze geen gebruik van maken.

Kabelbedrijven als UPC, Casema en Essent liggen al enige tijd onder vuur van de Tweede Kamer, omdat zij nieuwe, duurdere diensten aan hun klanten zouden opdringen. UPC wil zelfs al zijn klanten dwingen om een overstap te maken naar digitale televisie. Welke extra kosten daaraan zijn verbonden, wilde de onderneming eerder deze maand nog niet zeggen.

Modernisering

Volgens een Opta-woordvoerder kunnen de kabelbedrijven op clementie rekenen bij het doorberekenen van kosten die met het moderniseren van het netwerk te maken hebben. Kabelbedrijven hebben daarom ook gevraagd, zei hij. Marketingkosten voor bijvoorbeeld de verkoop van digitale tv en telefonie vallen daar niet onder.

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat de Opta "te ver gaat". "Als je alleen analoge televisie wilt ontvangen, betaal je toch mee aan de digitalisering van de netwerken. Wij willen dat scheiden", zegt de bond in een reactie. Volgens een woordvoerster is de Opta niet bezig met het beschermen van de consument. "De kabelbedrijven gedragen zich als monopolisten. Telkens verhogen ze de prijzen weer."