AMSTERDAM - Dak- en thuislozen kunnen in Amsterdam gratis gebruik maken van computers met een internetaansluiting. Wethouder H. Belliot van Zorg opent hiertoe maandag een speciale ruimte in het dagactiviteitencentrum van de Hulp Voor Onbehuisden (HVO) Querido.

Het project draait al enkele weken en is, volgens directeur S. Poels van Querido, een groot succes. "Vooral het chatten wordt veel gedaan maar er worden ook websites geraadpleegd waarop informatie te krijgen is over bijvoorbeeld woningen en diensten", aldus Poels. De computers werden betaald door de welzijnsorganisatie Oranjefonds. De telefoonrekeningen betaalt Querido zelf.

Het activiteitencentrum is dagelijks tijdens kantooruren geopend. Maandelijks komen er ongeveer vijfhonderd bezoekers. In Groningen draait sinds januari 2001 het vergelijkbare project Digidak. Op enkele locaties werden in totaal tien computers geplaatst waarmee de Groningse dak- en thuislozen hun administratie kunnen bijhouden en kunnen mailen.

Het project is volgens een woordvoerder een groot succes. Veel dak- en thuislozen maken van de gelegenheid gebruik om het internet op te gaan. Het Groningse project is sinds de zomer van 2001 met een internetsite uitgebreid. De site waar daklozen kunnen discussiëren over maatschappelijke onderwerpen, trok afgelopen jaar rond de 5000 bezoekers.