AMSTERDAM - Online cursussen voor jongeren met depressieve klachten blijken effectief te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Trimbos-instituut deed in 2004 en 2005 via de besloten chatomgeving van Gripopjedip.nl. Via de website van Stichting Korrelatie meldden 249 belangstellenden zich aan, de proef is uiteindelijk ondernomen met 46 jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Dat schrijft Planet op haar site.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Ongeveer tachtigduizend jongens en meisjes tussen de 18 en 25 jaar lijden aan een depressie. Ongeveer een op de vijf jongeren heeft sombere gevoelens en depressieve klachten, die uiteindelijk tot depressiviteit kunnen leiden. Omdat veel jongeren het een grote stap vinden om naar een psycholoog te gaan, ontwikkelden onder andere het Trimbos-instituut en Korrelatie een online groepscursus voor depressieve jongeren.

Via de cursus, met lesmateriaal en huiswerkopdrachten, leren de jongeren inzicht te krijgen in hun gevoelens, gedachten en gedrag. De acht wekelijkse cursussen van 1,5 uur zijn tevens bedoeld om jongeren de symptomen van depressies te laten herkennen en er mee om te leren gaan.

De chatbox is alleen toegankelijk voor de deelnemers en is goed beveiligd.