AMSTERDAM - Milieudefensie heeft op internet een lijst gezet met de tweehonderd smerigste straten van Nederland. Op de genoemde plekken is de luchtkwaliteit ver onder de norm. Het overzicht is samengesteld op basis van gemeentelijke rapportages.

In heel Nederland heeft Milieudefensie vieze straten gevonden, maar de meeste liggen in de Randstad. Rotterdam (41 straten), Utrecht (30), Den Haag (28) en Amsterdam (27) voeren de lijst aan.

Tussen de tweehonderd smerigste straten staan vooral drukke punten in (middel)grote steden. Milieudefensie noemt bijvoorbeeld de Wibautstraat en Prins Hendrikkade in Amsterdam, het Stationsplein in Utrecht, het Hofplein en Weena in Rotterdam, maar ook de Dorpsstraat in Zeist.

Milieudefensie meent dat gemeenten zelf ook actie kunnen ondernemen voor een gezonde, schone lucht. Ze kunnen bijvoobeeld vrachtwagen en bussen zonder roetfilter weren, binnensteden autoluw maken en een strenger parkeerbeleid invoeren.

"De gezondheid van mensen staat op het spel. Bewoners hebben recht op schone lucht", verklaarde campagneleider J. Wijnhoven vrijdag. De organisatie zal vieze straten markeren met gele stickers.