AMSTERDAM - 's Werelds beste gamer Johnathan Wendel , beter bekend als Fatal1ty, gaat donderdag in Antwerpen de strijd aan met 250 Nederlanders en Belgen. In een bliksembezoek aan Nederland vertelt hij hoe lucratief het leven van een professionele gamer inmiddels is geworden.

Nadat hij zich in 1999 als een van de eerste Amerikanen fulltime op het spelen van games stortte, won de uit Kansas afkomstige Johnathan Wendel maar liefst 39 belangrijke toernooien, werd hij tien keer wereldkampioen met acht verschillende spellen en ontving hij namens de Cyberathlete Professional League drie keer de titel 'Player Of The Year'. Dankzij deze indrukwekkende games-cv wordt Johnathan 'Fatal1ty' Wendel algemeen beschouwd als de beste gamer ter wereld.

"Ik oefen gemiddeld acht uur per dag", vertelt Wendel kort voor een perspresentatie in Amsterdam, "want hoewel ik steeds vaker betrokken raak bij de ontwikkeling en promotie van games gerelateerde producten, ben ik nog zo competitief dat ik ook de komende jaren de beste wil blijven".

Grote toernooien

In zijn bestaan als professional heeft de 24-jarige Wendel ruim 400.000 dollar bij elkaar gespeeld. Dit jaar staat de teller op 60.000 dollar en hij hoopt voor 2005 op een totaal aan prijzengeld van ongeveer 200.000 dollar uit te komen. Er staan nog een paar grote toernooien op de agenda.

"Aan het eind van het jaar is er een grote conventie in New York waar de hoofdprijs 150.000 dollar bedraagt. Die wil ik graag winnen. Nee, tot nu toe doe ik geen gekke dingen met mijn geld. Ik zet het allemaal op de bank. Natuurlijk wil ik ooit een Ferrari kopen, maar ik vind het ook belangrijk dat ik mij later geen financiële zorgen hoef te maken", vertelt Wendel.

Serieus

Wendel heeft zijn alter ego Fatal1ty handig weten om te bouwen tot een merknaam waar bedrijven zich graag mee identificeren. "Ik laat mij niet zomaar sponsoren. Als ik mijn naam aan een product verbind, dan wil ik meedenken over de ontwikkeling van het product. Bovendien hoop ik door mijn pr-werk het spelen van games uit de hobbysfeer te halen. Ik wil laten zien dat gaming voor een steeds grotere groep een serieuze tak van sport aan het worden is waar ook serieus geld in omgaat."

Wendel is in Amsterdam voor de lancering van nieuwe geluidskaarten. Wendel verklaart zijn betrokkenheid: "Weinig mensen weten dat bij het spelen van games een belangrijk deel van de rekenkracht van de pc in de weergave van geluid verdwijnt. Door de nieuwe X-Fi techniek, waarbij de geluidskaart zelf het werk van de processor overneemt, kunnen spellen ruim 40 procent aan snelheid winnen. Ik speel daardoor beter en hoor mijn tegenstanders eerder aankomen. Deze deal levert mij dus niet alleen extra sponsorgeld op, het verhoogt tevens mijn kans op het winnen van toernooien."

Na de presentatie in Amsterdam reist Wendel door naar Antwerpen waar hij als Fatal1ty in zijn favoriete spel Painkiller de strijd aangaat met 250 collega gamers, waaronder tachtig Nederlanders. Het evenement kent een voorselectie, waarna er 32 finalisten overblijven. Mocht de finalist in deze afvalrace Wendel weten te verslaan, dan levert dat de speler 5000 euro op. "Natuurlijk wil ik winnen. Maar als ik word verslagen dan kan ik daar vrede mee hebben. Misschien is die prijs voor de winnaar dan wel een opstapje naar een toekomst als professioneel gamer."