De internetbrowser Chrome van Google gaat het voor websites moeilijker maken om vast te stellen of gebruikers de pagina in de privémodus bezoeken. Dat maakt Google bekend op zijn blog.

Sommige websites maken nu gebruik van een functie in Chrome waarmee zij kunnen achterhalen of een bezoeker de zogenoemde incognitomodus gebruikt. De pagina's maken daarvoor gebruik van een Chrome-functie die daar officieel niet voor bedoeld is.

Google gaat zijn internetbrowser updaten om de betreffende functie weg te nemen. Op die manier moet een websitebezoek voor iedereen hetzelfde zijn, ongeacht het gebruik van de privé- of 'normale' modus.

De vernieuwde versie van Chrome wordt op 30 juli door middel van een update beschikbaar gesteld aan gebruikers.

Uitgevers gebruiken optie voor betaalmuur

Sommige uitgevers van kranten en andere media gebruiken de functie om vast te kunnen stellen of een bezoeker mogelijk de betaalmuur wil omzeilen. Als een medium een aantal artikelen gratis aanbiedt, kunnen bezoekers de privémodus gebruiken om gratis meer artikelen te lezen.

Het is na de update voor uitgevers niet mogelijk om op die manier vast te stellen of iemand de privémodus gebruikt. Google zegt het privacybelang van de privémodus echter belangrijker te vinden dan het belang van uitgevers.