Een voormalige software-ontwikkelaar van Microsoft is gearresteerd omdat hij wordt verdacht van grootschalige fraude met Microsoft-testaccounts. Dat schrijft het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM).

De 25-jarige man wordt ervan verdacht 10 miljoen dollar (8,9 miljoen euro) aan winkeltegoed te hebben gestolen bij Microsoft, waarvan 2,89 miljoen dollar op zijn bankrekening kwam. De verdachte werkte met testaccounts op het online verkoopplatform van Microsoft.

Volgens het Amerikaanse OM maakte de man misbruik van zijn toegang tot het platform om bijvoorbeeld cadeaukaarten te stelen. Hij verkocht de codes door en van de winst kocht hij onder meer een auto van Tesla en een huis aan het water ter waarde van 1,6 miljoen dollar.

De verdachte maakte volgens het Openbaar Ministerie naast eigen testaccounts ook gebruik van testaccounts van collega's om sporen uit te wissen. Daarnaast probeerde hij het geld wit te wassen via een bitcoindienst.

Microsoft kwam achter de verduistering van het geld en confronteerde de man in mei. Een maand later werd hij ontslagen. Voor de fraude kan de man een celstraf krijgen van maximaal twintig jaar. Ook kan hij een boete krijgen die oploopt tot 250.000 dollar.