
'Telegraaf- en Parkmobile-app bewaren intensief verzamelde iPhone-locatie'
Zes andere onderzochte iPhone-apps, waaronder die van NU.nl, de Efteling en Buienradar, bewaren ook de locatiegeschiedenis van gebruikers, maar slaan deze alleen op als de locatiegegevens worden verzameld wanneer de app actief wordt gebruikt.
In alle gevallen moeten iPhone-gebruikers toestemming geven om hun locatie met de app te delen. Gebruikers kunnen daarbij altijd kiezen voor de optie om de locatie alleen bij gebruik van de app te delen.
Sommige apps vragen toestemming om de locatie ook op de achtergrond op te vragen, maar dat betekent niet automatisch dat de appmaker continu de locatiegegevens op zijn servers bewaart.
Locatiedata voor lokaal nieuws
In de NU.nl-app wordt de locatie gebruikt om lokaal nieuws te tonen aan gebruikers en regiogebonden pushberichten te sturen. Daarnaast worden advertenties met de locatiedata gepersonaliseerd.
De Telegraaf zegt de locatiegegevens te verzamelen voor "nauwkeurige weersvoorspelling, lokaal nieuws, evenementen en plaatsgebonden advertenties".
Dertig populaire iPhone-apps
Brandpunt+ downloadde dertig populaire iPhone-apps en gaf, indien dat mogelijk was, toestemming om de locatie altijd op te vragen. Vervolgens vroeg het medium bij de bedrijven achter de apps hun eigen gegevens op om erachter te komen of en hoeveel locatie-informatie zij bewaarden.
Acht apps bewaarden de locatiegegevens die zij op die manier verzamelden op hun servers. Naast eerdergenoemde apps ging het ook om de apps van Hartslag.nu, Buienalarm en RTL Nieuws. Op de Telegraaf- en Parkmobile-apps na verzamelden de apps alleen gegevens die zijn verzameld toen de gebruiker de app opende.
Parkmobile zegt de locatiegegevens te verzamelen om gebruikers de dichtstbijzijnde parkeerlocatie te laten zien en om gebruikers op basis van gps-gegevens bij het wegrijden eraan te herinneren dat zij hun parkeeractie kunnen stoppen. De app verzamelt echter ook gegevens als gebruikers niet geparkeerd staan.
Reacties van Parkmobile en TMG
Esther van der Meer van Parkmobile laat in een reactie weten dat de app "niet zomaar locatiegegevens bewaart, tenzij de gebruiker zelf toestemming geeft om locatiegegevens bij te houden via de instellingen van de telefoon".
Parkmobile is volgens Van der Meer verplicht om de administratie zeven jaar te bewaren. "Alle gegevens die Parkmobile bewaart zijn versleuteld en niet tot een persoon te herleiden. Wanneer de app wordt geopend voor een zoekactie en naar de dichtstbijzijnde zone wordt gezocht (ook handmatig), worden deze gegevens door Parkmobile 30 dagen opgeslagen ter optimalisatie van de zoekfunctie en te kunnen ondersteunen in klantvragen over recente parkeertransacties."
In een reactie aan Brandpunt+ laat TMG weten dat deze gegevens maximaal dertien maanden bewaard worden. Deze gegevens kunnen worden gedeeld met NLProfiel, een samenwerkingsverband waarmee uitgevers Sanoma, de Persgroep en RTL samen advertenties tonen.
Zo zet je locatiegegevens uit op iPhone:
- Ga naar de Instellingen-app
- Navigeer via 'Privacy' naar 'Locatievoorzieningen'
- Selecteer bij elke app of die de locatie van je iPhone mag opvragen
- De opties zijn altijd 'Nooit' en 'Bij gebruik', sommige apps bieden ook de mogelijkheid 'Altijd'