Een topman van techgigant Google ontkent dat het bedrijf nauwe banden met het Chinese leger onderhoudt.

Volgens Karan Bhatia, Googles topman voor internationale overheidszaken, is Google nauwelijks actief in China. Dat vertelde hij tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Daarnaast is er volgens Bhatia geen bewijs dat de Google-top is geïnfiltreerd door Chinese inlichtingendiensten. De topman reageert daarmee op een gepland onderzoek dat recent door de Amerikaanse president Donald Trump werd aangekondigd.

Trump wil onderzoeken of Google samenwerkt met het leger en de Chinese overheid. Dat doet hij nadat miljardair Peter Thiel de techgigant hiervan beschuldigde. Volgens Thiel zou Google wellicht schuldig zijn aan "landverraad".

Tot op heden is er geen concreet bewijs gevonden voor een dergelijke band tussen Google en China.

Zoekmachine voor de Chinese markt

Google lag recent onder vuur wegens een intern project getiteld Dragonfly, waarbij aan een zoekmachine voor de Chinese markt werd gewerkt. Personeel vreesde dat het bedrijf zijn kernwaarden moest laten varen om deze aan te bieden.

Volgens Bhatia is het Dragonfly-project inmiddels stopgezet. "We hebben op dit moment geen plannen voor een zoekmachine voor de Chinese markt", herhaalde hij de eerdere uitspraken van de Google-top.