Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 49-jarige hacker uit Boxtel. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor een omvangrijke fraudezaak.

De officier van justitie zegt dat de man twee bedrijven "voor tonnen" oplichtte. De man werd in 2018 opgepakt. Hij zegt onschuldig te zijn en noemt Russische criminelen verantwoordelijk. Volgens de officier van justitie blijkt uit niets "dat er anderen bij de oplichting betrokken zijn geweest".

De verdachte hackte volgens het OM mailaccounts van een bedrijf in België dat op het punt stond om vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië. In de mailwisseling tussen de bedrijven veranderde de Brabander het rekeningnummer waarop het geld overgemaakt moest worden.

Toen het Belgische bedrijf geen geld ontving, kwam de zaak aan het licht. Een onderzoek leidde naar een verdachte in Boxtel, die een groot deel van het gestorte bedrag overboekte naar bankrekeningen die op zijn naam stonden.

Het OM zegt dat de verdachte ook de geleden schade aan de bedrijven moet terugbetalen.