Tientallen Nederlanders met overwegend Chinese achtergrond deden de afgelopen weken melding bij de Fraudehelpdesk over phishingtelefoontjes waarin met Kantonees accent om geld wordt gevraagd.

Een tipgever deed hier in eerste instantie melding van bij NU.nl. De Fraudehelpdesk bevestigt dat het aantal telefoontjes van deze aard de afgelopen weken is toegenomen. "Daarvoor hadden we er nog niet van gehoord", zegt een woordvoerder. "Het gaat voornamelijk om mensen uit de Chinese gemeenschap in Nederland."

Bij het opnemen van het telefoontje wordt er een bandopname ingestart. De ontvanger krijgt te horen dat hij of zij het land niet meer mag verlaten tenzij bijvoorbeeld geld wordt opgestuurd dat nog betaald zou moeten worden aan een Chinese bank, of dat er nog iets bij de Chinese ambassade ligt waarvoor betaald moet worden, zoals een ID-kaart.

Volgens een gebruiker op Reddit wordt er met verschillende nummers gebeld. Als iemand niet opneemt, wordt er een voicemail achtergelaten en wordt vervolgens met een ander nummer naar dezelfde persoon gebeld.