Marktplaats gaat gebruikers waarschuwen als ze naar een onbekende of onofficiële betaalpagina worden gestuurd. Het handelsplatform werkt samen met banken en de politie om betaalfraude tegen te gaan.

Gebruikers die op een betaallink van een verkoper klikken, krijgen voortaan een extra waarschuwing te zien als het adres afwijkt van een betaalomgeving van een bekende bank, bevestigt een woordvoerder van Marktplaats aan NU.nl.

"De waarschuwing is bedoeld als een extra controle voor de gebruiker", zegt de woordvoerder. "In de melding staat: je verlaat nu Marktplaats, bekijk of de url klopt."

De politie ziet het aantal pogingen van oplichtingen via betaalverzoeken de laatste tijd stijgen. Hierbij wordt een koper naar een neppagina gestuurd, waarmee kwaadwillenden bijvoorbeeld bankgegevens in handen proberen te krijgen.

Marktplaats zegt te blijven kijken naar het ontwikkelen van methodes om in een vertrouwde omgeving te kunnen handelen. "Dit gaat ook heel erg om voorlichting aan mensen, maar daarnaast blijven we werken aan technische maatregelen om fraude tegen te gaan", zegt de woordvoerder.