PARIJS - De eerste mobiele telefoon met iTunes, de Motorola ROKR E1, zal in oktober in Nederland te koop zijn. Samen met Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk hoort Nederland bij de groep Europese landen waar de ROKR het eerst verkrijgbaar is. Dat maakte Apple-topman Steve Jobs bekend op een persconferentie tijdens de Apple Expo in Parijs.

De telefoon is nog niet perfect, gaf Steve Jobs tijdens de persconferentie toe. Zo heeft de telefoon slechts ruimte voor honderd liedjes. "Het apparaat is niet door ons ontwikkeld, we hebben alleen de software aangeleverd", aldus Jobs volgens Emerce.

Apple heeft zich weinig bemoeid met het design. De nieuwe Motorola lijkt namelijk totaal niet op een iPod. Zo ontbreekt het bekende scrollwheel, die de nieuwe iPod Nano wel weer heeft. Ook zijn de kleuren anders dan die van de iPod.

Jobs wilde niet kwijt of Apple aan een iPod-telefoon werkt, geheel door Apple gefabriceerd. "We zeggen niets over toekomstige producten", aldus Jobs. "We werken aan onze producten in het geheim, en kondigen ze dan pas aan."

De Motorola ROKR E1 een tri-band GSM telefoon met kleurenscherm, ingebouwde camera met stereo speakers en een mobiele headset. Bestanden worden uitgewisseld tussen computer en mobiel via een USB 2.0 verbinding.

Inhalig

Jobs haalde op Apple Expo uit naar de muziekindustrie. Hij noemde downloaddiensten die overwegen de prijs van nummers te verhogen, inhalig. "Als de prijzen omhoog gaan, zullen de consumenten nummers weer illegaal gaan downloaden, en dan is iedereen slechter af", aldus Jobs volgens Reuters.

Experiment

Of de ROKR succesvol gaat worden, probeert Jobs in het midden te laten. "Voor ons is dit evenzeer een experiment als voor Motorola. Zolang de telefoonmaatschappijen veel geld vragen voor het downloaden van muziek, denk ik niet dat dit snel van de grond zal komen. Ik ben nog niet overtuigd van het succes van dit soort diensten", aldus Jobs.