Facebook schikt voor 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), het resultaat van een langlopend privacyonderzoek van de FTC. Dat zeggen bronnen met kennis van de zaak tegen The Wall Street Journal.

De FTC zou deze week over het schikkingsvoorstel hebben gestemd. De drie Republikeinse commissarissen stemden voor, de twee Democraten stemden tegen: zij vinden dat het bedrijf nog strenger moet worden aangepakt.

De schikking zou nu bij het Amerikaanse ministerie van Justitie liggen voor een laatste check. Het is niet gebruikelijk dat Justitie een door de FTC goedgekeurde schikking alsnog afkeurt.

Ook zou de schikking bepaalde nieuwe privacyregels voor het socialemediaplatform bevatten, maar die waren op vrijdagavond nog niet bekend bij The Wall Street Journal.

Boete werd al verwacht

Facebook verwachtte al langer een boete tot 5 miljard dollar, bleek in april dit jaar uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Het zou de hoogste boete zijn die de FTC ooit uitdeelde voor het overtreden van de voorwaarden van een eerdere schikking door een technologiebedrijf.

De FTC doet sinds vorig jaar onderzoek, nadat bekend werd dat het bedrijf Cambridge Analytica jarenlang gebruikersdata kon aftappen via een malafide Facebook-app. De FTC legde in 2012 al regels aan Facebook op om de privacy van gebruikers te beschermen. De toezichthouder onderzocht het afgelopen jaar in hoeverre het bedrijf die regels had overtreden.