De Nederlandse bedrijven Noldus Information Technology en VicarVision zouden 'emotieherkenningssoftware' hebben verkocht aan het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid en een Chinese politieacademie. Dat schrijft De Correspondent op basis van eigen onderzoek.

Het gaat om het programma FaceReader, dat gebruikt wordt om gezichtsuitdrukkingen te herkennen en daar emoties uit af te leiden. Ook kan het programma de etniciteit en het geslacht van een persoon bepalen.

Een woordvoerder van Noldus verklaarde tegenover De Correspondent dat de software alleen wordt ingezet voor "trainingen en opleidingen". Volgens de woordvoerder gaat het niet om gezichtsherkenningssoftware, maar software die alleen bedoeld is om emoties te identificeren.

Het ministerie van Openbare Veiligheid is verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten van China en heeft in zijn takenpakket onder meer de surveillance van Oeigoeren, een moslimminderheid in China.

In februari bleek uit een datalek dat de Chinese overheid zo'n 2,6 miljoen mensen in de regio Xinjiang bespioneert, grotendeels individuen met islamitische namen. Er zou gebruik worden gemaakt van gezichtsherkenningssoftware.

Xinjiang is een onrustige regio, waar de afgelopen jaren meerdere terroristische aanslagen in plaatsvinden. De surveillance van Oeigoeren valt onder het omstreden antiterrorismebeleid van China.

Duitse onderzoekers schatten dat er anderhalf miljoen Oeigoeren en andere moslims worden vastgehouden in Chinese detentiecentra, aldus Reuters.