14 procent van alle Nederlandse consumenten weigert uit privacyoverwegingen gebruik te maken van spraakassistenten zoals Alexa en Siri, schrijft Telecompaper op basis van eigen onderzoek.

Inmiddels maakt een derde van alle Nederlanders gebruik van dergelijke slimme assistenten (34 procent). 8 procent weet niet wat een spraakassistent is. Opvallend is ook dat spraakassistenten volgens Telecompaper vaker door mannen (41 procent) dan vrouwen (27 procent) worden gebruikt.

Alexa, de spraakassistent van Amazon, en de Google Assistent raakten de afgelopen maanden in opspraak toen bleek dat werknemers van beide bedrijven stemopnames van gebruikers van de spraakassistenten ontvingen en beluisterden.

Die opnames werden vervolgens uitgeschreven en gebruikt om de spraakassistenten te verbeteren. De stemopnames werden op voorhand geanonimiseerd, maar konden nog steeds persoonlijke informatie bevatten.

Officieel nemen deze stemassistenten alleen audio op als ze met een stemcommando worden geactiveerd. Afgelopen week bleek echter dat de Google Assistent soms ook zonder commando stemopnames doorstuurt, onder meer naar Nederlandstalige analisten, aldus de Vlaamse nieuwszender VRT NWS.