Vier studenten in het Amerikaanse Glenelg zijn betrapt bij het spuiten van racistische graffiti op een schoolgebouw, doordat hun smartphones op het moment van het delict automatisch verbonden met het wifinetwerk van de school.

Het schoolbestuur is naar de politie gestapt waarna de tieners zijn gearresteerd, aldus The Washington Post.

Het viertal ging een dag voor de diploma-uitreiking naar school om hakenkruizen, racistische teksten en de letters 'KKK' met graffiti op meerdere plekken op het gebouw te plaatsen. Ook werden er homofobe teksten op de muren gespoten.

Hoewel de tieners op camerabeelden te zien waren, was het niet mogelijk ze te identificeren omdat ze hun gezichten hadden bedekt.

De telefoons van de studenten verbonden wel met het draadloze wifinetwerk. Daarbij werden ook de unieke gebruikersnamen van de scholieren automatisch gebruikt om de verbinding te maken.

Taakstraffen en weekenden gevangenis

Omdat de teksten en afbeeldingen midden in de nacht op de muren werden gespoten, was het viertal als enige met het netwerk verbonden. Hierdoor kon het schoolbestuur ze snel identificeren.

De groep werd de volgende ochtend gearresteerd wegens het plegen van een haatmisdrijf en vandalisme. Ze spraken van een diplomastunt. Ze zijn veroordeeld tot achttien weekenden in de lokale gevangenis en 250 uur aan taakstraf.