Amazon heeft de Federal Communications Commission (FCC) in de Verenigde Staten om toestemming gevraagd om 3.200 satellieten te lanceren. Met de satellieten wil het bedrijf breedbandinternet aanbieden, meldt MIT Technology Review op basis van een verzoek dat Amazon zou hebben ingediend.

Amazon verwacht minstens 578 satellieten nodig te hebben om breedbandinternet aan te kunnen bieden. In totaal wil het bedrijf 3.236 satellieten kunnen lanceren. Het is de bedoeling dat hiermee wereldwijde dekking wordt bereikt.

Met het vragen van toestemming zet Amazon de volgende stap in wat het bedrijf 'project Kuiper' noemt. Het project is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper.

Niet alleen Amazon wil op deze manier internet gaan aanbieden. SpaceX is ook al enige tijd bezig met een netwerk van satellieten. SpaceX kreeg al toestemming om satellieten te lanceren en heeft de eerste zestig satellieten op 24 mei gelanceerd. Het satellietenbedrijf OneWeb is bezig met een vergelijkbaar netwerk, net als LeoSat Enterprises en Telesat.

De satellieten zullen niet voor altijd blijven rondzweven om de aarde. De satellieten kunnen langzaam naar de aarde worden getrokken als ze uitvallen, waarbij ze verbranden in de atmosfeer.