Luchtvaartmaatschappij British Airways loopt het risico een boete van 183,4 miljoen pond (bijna 205 miljoen euro) te moeten betalen wegens een groot datalek in 2018. Dat bedrag heeft de Britse privacywaakhond, de Information Commissioner's Office (ICO), na onderzoek vastgesteld.

British Airways werd in 2018 getroffen door een grote hackaanval, waarbij gegevens van ongeveer een half miljoen klanten werden gestolen. Volgens de ICO heeft British Airways onvoldoende gedaan om de gestolen klantgegevens te beschermen.

Door de hack werden onder meer de creditcardgegevens van klanten bemachtigd. Daarnaast zijn inloggegevens, boekingsinformatie, namen en adressen buitgemaakt.

British Airways-directeur Alex Cruz zegt "verrast en teleurgesteld" te zijn door de beslissing van de ICO. De luchtvaartmaatschappij gaat in beroep tegen het boetebesluit.

De geïnitieerde boete is de hoogste die de ICO tot nu toe wil opleggen, en vooralsnog de eerste die door de Britse privacywaakhond zal worden uitgereikt onder de nieuwe Europese privacywetgeving, die in mei 2018 van kracht is.