Een voormalige medewerker van Huawei die eerder dit jaar in Polen werd gearresteerd op verdenking van spionage namens China, blijft volgens zijn advocaat nog zeker drie maanden vastzitten.

De verkoopmedewerker van Huawei, Wang Weijing, werd in januari gearresteerd, waarna het Chinese smartphone- en telecombedrijf de man ontsloeg.

Naast Wang werd ook een voormalige medewerker van de Poolse veiligheidsdienst gearresteerd. Deze man, Piotr Durbajlo, mag uit zijn voorlopige hechtenis gehaald worden na het betalen van een borgsom, aldus zijn advocaat.

Huawei ligt internationaal onder een vergrootglas na aantijgingen van de Verenigde Staten dat China de telecomapparatuur van het bedrijf zou misbruiken voor spionage. Het bedrijf ontkent dit te doen.

In Nederland heeft het kabinet maandag besloten dat telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile extra maatregelen moeten nemen om hun netwerken tegen risico's van spionage te beschermen. Ook stelt de overheid in het najaar extra eisen aan de aankomende 5G-onderdelen van het telecomnetwerk.