Een afdeling van de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil (vergelijkbaar met de marechaussee) heeft de 'grootste internetoplichter in de geschiedenis van Spanje' opgepakt, meldt de nationale politie-eenheid, die bijna een jaar onderzoek deed, vrijdag. Daarnaast zijn meerdere medeverdachten aangehouden.

Het gaat om een 23-jarige man die J.A.F. wordt genoemd. Hij zou met zijn praktijken naar verluidt soms meer dan 300.000 euro per maand hebben verdiend. Dat geld werd voornamelijk bemachtigd via nagemaakte websites van online winkels.

De nepwebsites werden vaak voor slechts enkele dagen online gezet. Door middel van advertenties en aanlokkelijke aanbiedingen werden veel slachtoffers gemaakt. De oplichter probeerde via minstens dertig verschillende sites bezoekers geld afhandig te maken.

Een aantal slachtoffers werden na de bestelling op de nepwebwinkel gebeld. Tijdens die gesprekken werden zij overtuigd om een app te installeren om hun bestelling te volgen. In werkelijkheid kon de app ontvangen sms'jes doorsturen. Op die manier wist de oplichter machtigingscodes voor internetbankieren in te zien. Zo kon hij met eerder buitgemaakte rekeninggegevens nog meer geld overboeken.

'Hoofdverdachte leidde organisatie als bedrijf'

Volgens de Guardia Civil nam de verdachte "overdreven" maatregelen om niet gepakt te worden. Zo zou hij nooit langer dan een week op dezelfde plek verblijven en meerdere identiteiten aannemen.

De man werd opgepakt in een hotel in Madrid, waar ook meer dan vijftig smartphones en ruim honderd prepaidsimkaarten werden aangetroffen.

Naast J.A.F. zijn nog meer medeverdachten opgepakt. Het gaat om onder anderen een computerprogrammeur die de websites bouwde en iemand die verantwoordelijk was voor het werven van katvangers; mensen die hun bankrekening ter beschikking stellen om het gestolen geld door te sluizen. Verschillende katvangers zitten inmiddels vast.

Volgens de Guardia Civil werd de oplichting uiteindelijk uitgevoerd door een "perfect georganiseerde groep", met J.A.F. als leider. De medeverdachten hadden verschillende taken en kregen salaris uitbetaald "alsof het om een bedrijf ging", aldus de politie.