LONDEN - De grote farmacieconcerns hebben woensdag een website geopend waarop ze details prijsgeven van testen met nieuwe medicijnen. Ze willen zo bij patiënten de vrees wegnemen over de veiligheid van medicijnen.

De medicijnproducenten, waarvan sommige al wel een eigen site met informatie over proeven hebben, willen met de nieuwe site ook voorkomen dat overheden met strenge wetgeving komen na schandalen als dat met de pijnstiller Vioxx. Het Amerikaanse Merck moest onlangs een forse schadeloosstelling betalen nadat een gebruiker van het middel was overleden.

Conclusies

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er plannen bestonden om de gegevens via internet toegankelijk te maken. Ze volgden op de kritiek dat de farmaciebedrijven de resultaten van studies verdoezelen of achterhouden om gunstige conclusies naar buiten te kunnen brengen. Ook zouden zij de concurrentie informatie willen onthouden.

De site moet volgens de overkoepelende branchevereniging, International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, artsen en patiënten in staat stellen op bepaalde terreinen makkelijk en snel informatie te vinden. Volgens Daniel Vasella, topman van het Zwitserse concern Novartis en voorzitter van de koepelorganisatie, was het in het verleden lastig om juiste gegevens te vinden.

Niet verplicht

De farmacieconcerns zijn niet verplicht om hun testresultaten op internet te zetten voordat een medicijn is toegelaten. Bovendien zijn eerste tests met proefpersonen, vaak een aanwijzing dat een concern hoge verwachtingen heeft van een nieuw middel, uitgesloten van digitale publicatie.