Duitse autoriteiten hebben Facebook een boete van 2 miljoen euro opgelegd, omdat het bedrijf onvolledige informatie aanleverde over het aantal klachten over haatberichten, schrijft Reuters dinsdag.

De autoriteiten laten dinsdag in een verklaring weten dat het verstrekken van incomplete informatie over de klachten een vertekend beeld geeft van het aandeel illegale content op Facebook. Daarmee overtreedt het bedrijf de Duitse wetgeving rondom online transparantie.

Uit een onderzoek van het Duitse ministerie van Justitie blijkt dat Facebooks rapport in 2018 een verkeerd aantal klachten doorgaf over mogelijk illegale content. Hierbij gaat het om berichten die antisemitische uitspraken bevatten en andere haatberichten tegen personen of groepen op basis van religie of afkomst.

Ook leverde Facebook onvolledige informatie over de taalkundigheid en de training van medewerkers die haatberichten moeten verwerken. Het bedrijf heeft nog niet op de boete gereageerd.

Facebook brengt sinds 2018 tweemaal per jaar een transparantierapport uit. Daarin staat onder meer hoeveel berichten en nepaccounts er de afgelopen periode zijn verwijderd. Haatberichten worden vaak automatisch opgemerkt via herkenningssoftware.