De stad Lake City in de Amerikaanse staat Florida heeft 460.000 dollar (407.401 euro) betaald om bestanden terug te krijgen die waren versleuteld door ransomware. De stad heeft het hoofd van de IT-afdeling ontslagen. Dat meldt nieuwszender WCJB.

Drie weken geleden werden de overheidssystemen van Lake City getroffen door een ransomwareaanval. Verschillende diensten van de stad raakten daardoor buiten werking. Het stadsbestuur heeft daarom besloten het losgeld te betalen, om de sleutel tot de bestanden te krijgen.

De burgemeester van Lake City, Stephen Witt, zegt in een verklaring dat de decryptiesleutel werkt en hoopt dat alle systemen binnen twee weken hersteld kunnen worden.

Een woordvoerder van de stad meldt dat het ontslag van de IT-medewerker onderdeel is van een herstructurering van de IT-afdeling. Hiermee wil de stad voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Steeds meer instellingen geraakt door ransomware

Lake City is niet de eerste stad in Florida die losgeld betaalt om versleutelde bestanden terug te krijgen. Eerder betaalde Riviera Beach 600.000 dollar om bestanden terug te krijgen na een ransomwareaanval.

Er is een toename in ransomwareaanvallen, waarbij opvallend vaak overheidsinstellingen getroffen worden. Met name systemen van gemeentes in de Verenigde Staten zijn kwetsbaar.

Dit komt meestal doordat de instellingen met verouderde systemen werken die niet de laatste updates hebben. Hierdoor zijn de systemen kwetsbaar voor malware en hier maken hackers gebruik van.