AMSTERDAM - Musici in Nederland en Japan hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een gezamenlijk concert uitgevoerd met hulp van een razendsnelle internetverbinding . Ongecomprimeerd beeld en geluid van hoge kwaliteit (HDTV) werd met een snelheid van 1,5 gigabit per seconde in beide richtingen gestuurd. Een nieuw record, meldden de initiatiefnemers SURFnet en SARA.

Het concert was onderdeel van de wereldtentoonstelling EXPO 2005 in Aichi, Japan. In Amsterdam speelde een violiste en op hetzelfde moment speelden musici in Japan piano, saxofoon, klarinet en slagwerk.

Het experiment is van belang voor onderzoek op het gebied van geavanceerde computernetwerken. Binnen afzienbare tijd ontvangen mensen HDTV thuis via internet. Beeld en geluid zijn vijf keer beter dan van de huidige televisieuitzendingen.

Met een verbinding van 1,5 gigabit per seconde is het mogelijk om in ongeveer 25 seconden de opslagcapaciteit van een normale dvd te verzenden. Dat is vele malen sneller dan de snelste ADSL-verbinding.