Facebook schorst racistische zogeheten 'white nationalist'-gebruikers alleen als ze expliciete steun uitspreken voor de beweging. Hierdoor blijven veel racistische berichten van bezoekers staan, concludeert een onderzoek naar het sociale netwerk.

Facebook schorst op het moment gebruikers die zeggen dat ze de 'white nationalists' steunen. Ook steun voor 'white seperatism' levert een schorsing van het sociale netwerk op.

De regels verbieden echter niet om de racistische ideologie van de groep te delen, aldus een mensenrechtenonderzoek door Laura Murphy, de voormalig directeur van de American Civil Liberties Union.

"Het betekent dat berichten die net zoveel kwaad kunnen doen als wat onder het verbod valt, alsnog op het sociale netwerk mogen blijven staan", schrijft Murphy.

Facebook-COO Sheryl Sandberg erkent de conclusie van Murphy. "We gaan haatteksten en symbolen van white nationalists identificeren zodat we ons beleid beter kunnen toepassen", belooft ze in een reactie.

Nu het onderzoek door Murphy is afgerond, zegt Sandberg een burgerrechtenteam binnen Facebook op te richten. Deze moet vergelijkbare problemen met de regels op het platform vinden.