AMSTERDAM - Zoekmachine Google heeft bevestigd bezig te zijn met een proef waarbij gratis draadloos internet wordt aangeboden. De nieuwe gratis dienst van 's werelds grootste zoekmachine zal 'Google WiFi ' gaan heten.

Google test het wifi-netwerk op twee verschillende plaatsen, in San Francisco en bij het hoofdkantoor van Google. Gebruikers moeten eerst een gratis vpn-client downloaden om toegang te krijgen tot het Google-netwerk.

Google maakt gebruik van zogenoemde hotspots. De twee hotspots in Mountain View bij het hoofdkantoor staan bij een pizzeria en een sportschool, in het hart van Silicon Valley. Volgens de woordvoerder zal de zoekmachine eerst alle feedback gaan verzamelen van de gebruikers. Daarna zal bekeken worden of Google doorgaat met de verdere ontwikkeling van Google Wifi.

Het idee om gratis internet via een wifi-netwerk aan te bieden, komt van een van de techneuten van Google. Het idee is onstaan tijdens het zogenoemde '20 procent tijd-project'. Bij dit project mogen Google-engineers twintig procent van hun werktijd aan andere, zelfgekozen, projecten besteden. Bij een fulltime baan gaat dit om één dag in de week.