De Italiaanse privacywaakhond heeft Facebook een boete van 1 miljoen euro opgelegd voor het mogelijk maken van het datamisbruik door Cambridge Analytica. Dat meldt de autoriteit vrijdag in een persverklaring.

Vorig jaar werd bekend dat de data van 87 miljoen Facebook-gebruikers bij Cambridge Analytica terecht was gekomen. Hiervoor was geen toestemming gegeven.

Facebook heeft zich volgens de autoriteit schuldig gemaakt aan het onrechtmatig delen van data van Italiaanse burgers met derden en daarom krijgt Facebook nu een boete opgelegd.

Het gaat specifiek om de data van 57 Italianen die de app Thisyourdigitallife hadden gedownload. Deze app was er specifiek op gericht om zoveel mogelijk data van gebruikers te verzamelen. Daarnaast stelt de autoriteit dat er data van 214.007 italianen zonder toestemming is gedeeld.

Eerder kreeg Facebook al een boete van 500.000 pond (558.384 euro) van de Britse autoriteiten voor het privacyschandaal. Facebook liet begin 2019 weten dat het 4,5 miljard euro heeft gereserveerd voor het betalen van de verwachte boeten van de Amerikaanse Federal Trade Commission.