Twitter gaat tweets van politici of hooggeplaatste ambtenaren die niet aan de regels voldoen niet verwijderen, maar afschermen door de tweet te voorzien van een melding waarin staat dat het bericht eigenlijk tegen de regels indruist. Het beleid wordt vanaf donderdag toegepast op nieuwe tweets, kondigt het sociale medium aan op zijn blog.

Gebruikers die de inhoud van een afgeschermde tweet willen zien, moeten op de melding klikken om het bericht alsnog zichtbaar te maken.

Het Amerikaanse bedrijf stelt dat de tweets van deze personen van publiek belang zijn. Door de tweet online te laten staan, blijft het mogelijk om deze persoon voor zijn of haar uitlatingen ter verantwoording te roepen.

Een team van Twitter-medewerkers gaat bepalen of een tweet van publiek belang is. Het bedrijf kijkt daarvoor onder meer naar de (fysieke) schade die een tweet teweeg kan brengen.

Het beleid geldt voor vertegenwoordigers van overheden, kandidaten en potentiële kandidaten voor deze posities en leden van regeringen. Bovendien moet de Twitter-gebruiker geverifieerd zijn en minstens honderdduizend volgers hebben.

Daarnaast worden tweets met een annotatie minder prominent op het sociale medium weergegeven. Ook zal de tweet niet naar voren komen in de niet-chronologische tijdlijn en tussen de notificaties van gebruikers.

Discussie na 'oorlogsverklaring' Donald Trump

De discussie over het al dan niet verwijderen van tweets van politici is vooral opgelaaid na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump.

Hij stuurde in september 2017 een tweet waarin hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beledigde door hem "kleine raketman" te noemen. Ook zei hij dat de Noord-Koreanen "er niet lang meer zullen zijn". Het Oost-Aziatische land vatte het bericht op als een oorlogsverklaring.

Twitter stelde in een reactie dat alle gebruikers zich in principe aan dezelfde regels moeten houden, maar dat de tweet niet verwijderd was omdat het bericht daarvoor te "nieuwswaardig" was.