Twee mannen en een vrouw uit Amsterdam en Rotterdam zijn dinsdag aangehouden voor de diefstal van 24 miljoen euro aan cryptovaluta. In het Verenigd Koninkrijk zijn tegelijkertijd drie aanhoudingen verricht, maken Europol en Eurojust dinsdag bekend.

De zes personen worden verdacht van de diefstal van voornamelijk bitcoins van minstens vierduizend personen uit in ieder geval twaalf landen. Naast bitcoins ging het om een kleine hoeveelheid van de cryptomunt ether, laat een woordvoerder van Europol dinsdagavond weten aan NU.nl.

Om de virtuele munten te bemachtigen, zouden zij domeinnamen hebben geregistreerd die veel leken op de webadressen van een legitieme beurs voor cryptovaluta. De verdachten hoopten dat de gebruikers ongemerkt zouden inloggen op de nepwebsite en daarmee toegang zouden geven tot de inloggegevens voor hun cryptovaluta.

De zes verdachten worden verdacht van witwassen en misdrijven gerelateerd aan computervredebreuk. Het onderzoek naar de diefstal loopt nog. Europol heeft nog meer verdachten op het oog en hoopt die ook te kunnen arresteren, aldus de Europol-woordvoerder.