Facebook gaat informatie van Franse gebruikers die verdacht worden van haatzaaien overdragen aan rechters. Dat is het bedrijf overeengekomen met de Franse regering, zegt de Franse staatssecretaris voor digitale zaken, Cédric O.

Het Amerikaanse sociale medium overhandigde tot nu toe al informatie van gebruikers die verdacht worden van terroristische en gewelddadige misdrijven aan rechters die dat van het bedrijf eisten.

Dit beleid is nu uitgebreid naar haatzaaien. Facebook kan onder meer IP-adressen en andere gegevens overhandigen die kunnen helpen om een verdachte van online haatzaaien te identificeren.

Facebook was tot nu toe huiverig om deze data te overhandigen, omdat Amerikaans-Franse verdragen het bedrijf niet verplichten in te gaan op verzoeken rondom haatzaaiers. Ook vreesde het bedrijf dat landen zonder onafhankelijke gerechtelijke macht aanspraak zouden maken op hetzelfde principe.

Het parlement van Frankrijk werkt ondertussen aan wetgeving die het mogelijk moet maken dat techbedrijven een boete van 4 procent van hun wereldwijde omzet krijgen als zij niet genoeg doen om haatdragende berichten van hun website te verwijderen.

Facebook wilde niet op de overeenkomst met de Franse regering reageren.