Vijf ziekenhuizen in de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn doelwit van een cyberaanval. Dat melden verschillende Roemeense media. Tegenover nieuwsplatform Stiri Lazi heeft de Roemeense minister van Volksgezondheid laten weten dat patiënten hinder ondervinden van de aanval.

Het is nog niet duidelijk om wat voor aanval het gaat. Volgens de eerste berichten gaat het om verschillende systemen in de ziekenhuizen die problemen ondervinden door een virus. In een van de ziekenhuizen zouden patiëntendossiers niet toegankelijk zijn.

Ziekenhuizen zijn vaker doelwit van cyberaanvallen, zo werden in 2017 nog meerdere ziekenhuizen in Groot Brittannië getroffen door een grootschalige cyberaanval.

Daarnaast zijn dit jaar al meerdere Amerikaanse steden doelwit geworden van ransomware-aanvallen, waardoor systemen plat kwamen te liggen en verschillende diensten buiten werking raakten.

In veel gevallen gaat het om ransomware, waarmee bestanden op computers versleuteld worden. Instellingen kunnen dan niet meer bij hun bestanden, zoals patiëntendossiers in ziekenhuizen.

Hackers eisen vervolgens losgeld in ruil voor het vrijgeven van de bestanden. Wanneer er niet betaald wordt, gaan de bestanden verloren.