De Amerikaanse stad Riviera Beach (Florida) betaalt hackers 600.000 dollar (ruim 532.000 euro) losgeld om bestanden terug te krijgen na een ransomware-aanval, meldt CBS News. Het stadsbestuur heeft dit unaniem besloten. De ransomware heeft bestanden versleuteld, waardoor ze niet meer toegankelijk zijn tot er losgeld wordt betaald.

De stad moet het bedrag in bitcoin betalen aan de hackers. Het besluit kwam nadat computersystemen van overheidsinstellingen drie weken terug door ransomware getroffen werden.

Door de aanval konden ambtenaren niet meer bij hun bestanden en konden medewerkers van de alarmcentrale geen gesprekken registeren als er naar noodnummer 911 werd gebeld.

Het bestuur van Riviera Beach had al besloten om 1 miljoen dollar uit te trekken voor nieuwe computersystemen, maar dit blijkt niet voldoende om alle processen weer op te starten.

Meerdere ransomware-aanvallen in VS

Riviera Beach is niet de enige stad die getroffen is door ransomware. Ook de stad Baltimore kampte wekenlang met een ransomware-aanval. Daar werd besloten om geen losgeld te betalen.

Veel computers bij Amerikaanse overheden blijken vatbaar voor cyberaanvallen, omdat ze verouderd zijn en geen gebruikmaken van de laatste updates. Hierdoor kunnen hackers gebruikmaken van oude kwetsbaarheden in software, die nog aanwezig zijn op deze systemen.

In Riviera Beach werd malware geïnstalleerd op een computer van een ambtenaar, nadat deze op een onveilige link klikte in een e-mail.