Een werkgroep van de Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een certificaat voor clouddiensten. Het certificaat is bedoeld voor bedrijven die dit soort diensten aanbieden. Met het keurmerk kunnen ze aantonen dat hun diensten aan Europese eisen voldoen.

Het voorstel is maandag gepresenteerd aan de Europese Commissie. Wanneer het wordt goedgekeurd, wordt het verder uitgewerkt tot een officieel certificaat voor clouddiensten.

De richtlijnen moeten ervoor zorgen dat clouddiensten in Europa de gegevens van klanten voldoende beschermen tegen diefstal en dat kwetsbaarheden snel worden opgelost.

Het certificaat wordt vooralsnog niet verplicht. Bedrijven kunnen zelf een certificaat aanvragen. Wanneer ze aan de eisen voldoen, krijgen ze het keurmerk.

Als het keurmerk wordt goedgekeurd, wordt het onderdeel van het cybersecurity-verdrag. Dit verdrag is gesloten om om meer regelgeving mogelijk te maken op het gebied van cyberveiligheid. Daarnaast kreeg het Europees cyberagentschap ENISA meer verantwoordelijkheden. Het verdrag werd in maart goedgekeurd door het Europese Parlement.