Genius Media beticht Google ervan songteksten van zijn website te gebruiken om aan gebruikers van de zoekmachine te laten zien als zij naar de tekst van een nummer zoeken, schrijft The Wall Street Journal maandag.

Google zou al een paar jaar songteksten van Genius gebruiken om boven de zoekresultaten weer te geven, zeggen makers van de website. Als gebruikers googelen naar de tekst van een liedje, verschijnt die in een apart kader. Mensen kunnen de tekst dan direct lezen, zonder door te klikken naar een website.

Volgens Genius daalt het bezoek op de site, omdat Google teksten kopieert. Genius zegt bewijs te hebben van de kopieën en heeft Google daar al een paar keer van op de hoogte gebracht.

Genius wisselt het gebruik van rechte en kromme apostrofs in songteksten op een specifieke manier af als een soort watermerk. De haakjes kunnen volgens de site worden omgezet in morsecode. De tekens betekenen dan samen 'red-handed', Engels voor 'op heterdaad'.

Google onderzoekt de zaak

Google heeft in een verklaring laten weten dat de songteksten door partners worden geselecteerd. "We nemen de kwaliteit van informatie en makers heel serieus en we houden onze licentiepartners verantwoordelijk", schrijft Google. Het bedrijf onderzoekt de zaak en zegt overeenkomsten met derden te beëindigen als ze teksten kopiëren.

Genius is een van de bekendste websites waarop songteksten verzameld worden. De site bestaat sinds 2009 en specialiseerde zich in de beginjaren op rapteksten. Inmiddels zijn er songteksten uit veel verschillende muziekgenres te vinden.