De Verenigde Staten hebben het elektriciteitsnetwerk van Rusland geïnfiltreerd met malware, melden verschillende bronnen binnen de Amerikaanse overheid aan The New York Times.

Volgens de bronnen is de houding van de Verenigde Staten ten opzichte van Rusland het afgelopen jaar een stuk agressiever geworden. "Er wordt nu op een schaal geopereerd die we een paar jaar terug niet voor mogelijk hadden gehouden", zegt een hooggeplaatste functionaris tegen de krant.

Het gaat hier nog niet om daadwerkelijke cyberaanvallen op Rusland, maar het infiltreren van de computernetwerken. Daarbij is specifiek het elektriciteitsnetwerk doelwit. Dit zou uitgeschakeld kunnen worden wanneer het tussen Rusland en de Verenigde Staten escaleert.

De fellere houding van de Verenigde Staten is een reactie op de waarschuwingen van de FBI, die vorig jaar meldde dat Rusland bezig was om Amerikaanse infrastructuren te infiltreren met malware.

Meer spanningen tussen Rusland en de VS

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump wilde niet ingaan op de geruchten, maar zei dinsdag in een verklaring dat de Verenigde Staten meer potentiële cyberdoelwitten aan het bekijken zijn. Dit om "aan Rusland of wie dan ook duidelijk te maken dat wanneer ze cyberaanvallen op ons uitvoeren, ze hiervoor zullen boeten".

Dinsdag maakte Trump bekend duizend militairen naar Polen te sturen om een duidelijk signaal aan Rusland af te geven. De troepen blijven tijdelijk in Polen, maar worden daarna waarschijnlijk gelegerd op een Amerikaanse militaire basis in Duitsland.