AMSTERDAM - Oplichters die opereren op sites als Marktplaats.nl en Speurders.nl moeten het moeilijker gaan krijgen. Een nieuwe stichting gaat de fraude via advertentiesites op internet aanpakken. Het Platform particuliere Handelstransacties via Internet (PHI) wil onder meer een zwarte lijst opstellen van oplichters. Dat meldt de Volkskrant zaterdag.

Het platform is een initiatief van Speurders.nl. Het wil de strijd aangaan met bendes die koopjesjagers geld aftroggelen met valse cheques of proberen bankrekening- en creditcardnummers van hen afhandig te maken. Daarnaast wil het platform fraudeurs bestrijden die gewilde spullen aanbieden maar na betaling nooit meer iets van zich laten horen.

Tot dusver werden zij nauwelijks aangepakt. Fraude op internet is "geen alledaagse prioriteit bij politie en justitie", zegt de woordvoerder van het landelijk parket van het OM tegenover de Volkskrant. "Dat betekent niet dat nooit wordt opgetreden, maar de schade die per slachtoffer wordt berokkend, is nu eenmaal niet ongelooflijk groot."

Omvang

De omvang van de fraude is niet bekend. Niels Vrijhoeven van Speurders.nl denkt dat 0,5 tot 1 procent van de advertenties niet in de haak is. Oprichter Van Breugel van Online-oplichting.nl spreekt van een 'miljoenenfraude'.

Slachtoffers van fraude kunnen vanaf 1 oktober ook online aangifte doen op de website Internet-fraude.nl. Initiatiefnemer Frank Dirks wil dat justitie hierdoor meer oog krijgt voor oplichtingszaken.