De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) uit woensdag zorgen over het feit dat vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland gedigitaliseerd zijn, maar er nauwelijks terugvalopties zijn. Nederland is volgens de NCTV ook onvoldoende weerbaar en daarmee kwetsbaar voor digitale aanvallen.

Volgens de NCTV gaat de grootste dreiging uit van China, Iran en Rusland. Dit is een bevestiging van wat de veiligheidsdiensten eerder al meldden in rapporten.

Zo zou China de grootste dreiging zijn op het gebied van economische spionage en vindt Rusland ons een "interessant spionagedoelwit" vanwege MH17.

"Nederland is afhankelijk van een beperkt aantal aanbieders en landen. Dit maakt ons kwetsbaar voor hun veranderende intenties. Zo wordt het overgrote deel van de hard- en software ontworpen dan wel geproduceerd in China en de Verenigde Staten", zo schetst de NCTV.

Daarbij komt dat er volgens de instantie weinig kennis nodig is om een cyberaanval uit te voeren. Als daarbij wordt opgeteld dat Nederland kampt met "afwezigheid van terugvalopties", kan een dergelijke aanval leiden tot schade die de maatschappij ontwricht. Zo kunnen bijvoorbeeld de gas-, elektriciteits- en watervoorziening uitvallen.

"De komende jaren zal het een uitdaging blijven om de weerbaarheid dusdanig op peil te houden, dat we de toenemende afhankelijkheid en veranderende dreiging het hoofd kunnen bieden", aldus de NCTV.