
Kabinet geeft drie telecomproviders recht op 5G-frequenties
Het ligt voor de hand dat de huidige drie grote Nederlandse telecomproviders, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, om de frequenties voor het 5G-netwerk gaan dingen.
Met de eis van drie aanbieders volgt het kabinet een advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die adviseerde verder onder meer dat een telecomaanbieder maximaal 40 procent van de 3,5 GHz-band, de belangrijkste frequentieband voor 5G, in handen mag hebben.
Op die manier moet voorkomen worden dat de concurrentie tussen de providers vermindert, met mogelijk hogere prijzen voor consumenten als gevolg. De veiling van deze band vindt volgens de planning eind 2021 of begin 2022 plaats.
Er wordt geen ruimte gereserveerd voor een mogelijke vierde speler op de markt, omdat er volgens de ACM momenteel voldoende concurrentie tussen KPN, T-Mobile (dat begin 2019 de overname van Tele2 afrondde) en VodafoneZiggo plaatsvindt.
Dekking moet 98 procent zijn
Naast de 3,5 GHz-band is ook de 700 MHz-band van belang voor het 5G-netwerk, specifiek om een landelijk dekkend netwerk te kunnen opzetten. De veiling voor deze frequentie vindt uiterlijk in 2020 plaats.
Het kabinet eist van telecomaanbieders die ruimte op de 700 MHz-band kopen dat zij binnen Nederland binnen twee jaar een oppervlakte van 98 procent gedekt moeten hebben.
Nog geen oplossing voor storingen met AIVD
Het kabinet heeft nog geen concrete oplossing gevonden om de storing van de geheime dienst AIVD met het 5G-netwerk op te lossen, heeft minister Ank Bijleveld (Defensie) dinsdag laten weten aan de Tweede Kamer.
De schotels van de AIVD in het Friese Burum worden gestoord bij de uitrol van het 5G-netwerk, omdat de geheime dienst ook gebruikmaakt van de 3,5 GHz-band. Het kabinet zou daarom van plan zijn om de interceptieschotels naar het buitenland te verplaatsen. Dit moet uiterlijk september 2022 gebeurd zijn.