AMSTERDAM - Nintendo doet afstand van de traditioneel met twee handen vast te houden controller. Het bedrijf presenteert vrijdagmiddag op de Tokyo Games Show een nieuw bedieningssysteem voor de nog uit te brengen spelcomputer Nintendo Revolution.

De nieuwe controller, die iets wegheeft van een traditionele afstandsbediening, werkt voornamelijk op sensoren. Als de controller op het scherm wordt gericht, reageert hij op elke beweging die wordt gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar diepte, positionering en richting.

Zo kan met de controller gezwaaid worden als een zwaard, of geslagen worden alsof je aan het tennissen bent. Op de website van de Tokyo Games Show valt in een filmpje te zien hoe dit werkt.

"De beleving is zo echt en natuurlijk, zodra spelers de controller ter hand nemen, zal hun hoofd tollen van de mogelijkheden. Het zal gamen, zoals we het vandaag de dag kennen, veranderen", legt Nintendo President Satoru Iwata uit. "Dit is een uiterst opwindende uitvinding - het is er een die huidige spelers zal overrompelen en die nieuwe spelers over de streep zal trekken."

Wi-Fi

De Nintendo Revolution, die begin 2006 in de winkels ligt, heeft 512 megabytes aan intern flashgeheugen aan boord. De gameconsole heeft twee USB 2.0 poorten en ingebouwde toegang tot Wi-Fi. Nintendo-spelers kunnen het hierdoor wereldwijd tegen elkaar opnemen. Het technologische hart van de Revolution is een processor genaamd ‘Broadway’, die in samenwerking met IBM is ontwikkeld.

Memory card

Een opening voor een SD memory card geeft spelers de mogelijkheid het interne flashgeheugen uit te breiden. In plaats van een schuiflade beschikt de console over een enkelvoudige, zelf-ladende mediabaai. Die kan zowel de optische discs van 12 cm in diameter voor de nieuwe console als de kleinere discs voor de Nintendo GameCube afspelen. Eigenaars hebben de mogelijkheid om een klein, afzonderlijk onderdeel aan te sluiten dat weergave van gewone DVD’s mogelijk maakt.