Grote VPN-diensten hebben nauwelijks gehoor gegeven aan de opdracht van de Russische autoriteiten om websites te blokkeren. Rusland zegt daarom tegen Interfax de diensten te gaan blokkeren.

De Russische telecomwaakhond Roscomnadzor gaf in maart van dit jaar tien VPN-aanbieders de opdracht om websites die in het land op de zwarte lijst staan te blokkeren. Het gaat om aanbieders als NordVPN, ExpressVPN en OpenVPN.

Met een VPN-dienst kunnen gebruikers geblokkeerde websites in het land bezoeken, via een omgeleide verbinding.

Volgens Roscomnadzor-topman Alexander Zharov heeft slechts één van de tien diensten op de opdracht gereageerd. "Alle anderen antwoordden niet, maar schreven op hun websites dat ze niet wilden voldoen aan de Russische wetgeving. En volgens de wet moeten die bedrijven daarom worden geblokkeerd."

Zharov denkt dat de blokkades binnen een maand effectief kunnen worden. De aanbieders komen dan zelf op een zwarte lijst te staan, wat betekent dat internetaanbieders hun klanten van de diensten moeten afsluiten.

Rusland probeert al langer controle te krijgen over VPN-diensten. President Vladimir Poetin verbood het gebruik van deze netwerken in 2017, maar veel diensten bleven daarna in het land bestaan.