Door een storing bij een telecomprovider konden mensen in sommige gevallen geen gebruik maken van pin- en betaalautomaten, laat de Betaalvereniging Nederland aan NU.nl weten. De storing is inmiddels verholpen.

"Pinbetalingen lukten in ongeveer 15 procent van de gevallen niet", zegt woordvoerder Berend-Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. Hij spreekt over een landelijke storing die anderhalf uur heeft geduurd. "Rond 13.30 uur was de storing verholpen."

Volgens Beugel lag de oorzaak bij een andere partij. "Er was een storing bij een telecomprovider op de vaste lijn. Daardoor konden sommige automaten geen verbinding maken, waardoor betalen via pin niet lukte."

Het is niet bekend om welke provider het gaat, maar KPN had op dezelfde dag een storing. "Die lijkt inmiddels verholpen", vertelt de provider aan NU.nl.

De storing bij KPN werd veroorzaakt door een storing bij een niet nader genoemde "partner hoger in de keten". Dat is mogelijk ook de oorzaak van andere storingen die op het moment spelen.

De chatdienst WhatsApp was ook een tijd lastig bereikbaar, maar ook die storing lijkt inmiddels verholpen. Dat geldt eveneens voor problemen bij de game Fortnite en de servers van speluitgever EA.