AMSTERDAM - De Xbox 360 zal vanaf 2 december 2005 in de Nederlandse winkels liggen. Dit meldt Microsoft donderdag. In Noord-Amerika is de nieuwe spelconsole al vanaf 22 november te verkrijgen. Japan moet wachten tot 10 december 2005.

Het is voor het eerst dat een gameconsole vrijwel tegelijkertijd in drie verschillende regio's op de markt komt. Om te kunnen voorzien in de naar de verwachte vraag naar het nieuwe systeem, draaien drie geavanceerde productie-faciliteiten op volle toeren om miljoenen Xbox 360 systemen te produceren.

"Alle bekende ontwikkelstudio's zijn bezig met de 'finishing touches' van hun Xbox 360 games. We verwachten dan ook dat er bij de lancering en tijdens de feestdagen een ruime keuze aan gametitels beschikbaar zal zijn, voor fans van ieder gamegenre. Er zijn momenteel ruim 200 games in ontwikkeling, dus het aantal beschikbare games voor de Xbox 360 zal continu worden uitgebreid," zo zegt Robbie Bach, chief Xbox officer bij Microsoft.

De komende maanden zullen zowel nieuwe als bekende titels, zoals "Dead or Alive 4", "Ridge Racer 6", "Dead Rising" en "Final Fantasy XI" verschijnen voor de Xbox 360.

Prijs

De prijs van de console zal tussen de 300 en 400 euro liggen. Uit iedere publicaties van Microsoft is gebleken dat er twee versies op de markt komen. Een van 300 euro en een uitgebreide versie van bijna 400 euro. De duurdere versie heeft bijvoorbeeld een verwisselbare harde schijf van 20GB.