YouTube kondigde woensdag in een blogbericht meer maatregelen voor het verwijderen van haatdragende video's aan. Zo zijn filmpjes waarin "goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen" worden ontkend niet langer welkom bij de videodienst.

YouTube zegt updates door te voeren om het aantal haatvideo's op het videoplatform terug te dringen. "Vandaag nemen we een specifieke stap door filmpjes te verbieden waarin een bevolkingsgroep zich superieur acht ten opzichte van andere groepen."

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om discriminatie op het gebied van leeftijd, sekse, ras, religie en seksuele voorkeur. YouTube licht de nazi-ideologie er specifiek uit, omdat deze ideologie "per definitie discrimineert".

De videodienst zegt daarnaast video's te verwijderen waarin gewelddadige gebeurtenissen, zoals de Holocaust of de schietpartij bij de Sandy Hook Elementary School, worden ontkend. "Maar we weten dat sommige video's van belang zijn voor onderzoekers, dus we bekijken manieren om die in de toekomst voor hen toegankelijk te maken."

Meer maatregelen tegen haatvideo's

YouTube zegt ook verbeteringen te hebben doorgevoerd om ervoor te zorgen dat video's met desinformatie minder gedeeld worden. Ook worden beheerders van kanalen niet meer uitbetaald als blijkt dat zij constant de regels rondom haatzaaierij overtreden.

De videodienst maakte niet bekend welke kanalen of video's precies worden verwijderd. Ook is niet helemaal duidelijk waar de grens wordt getrokken.

Woensdagochtend zei YouTube nog geen maatregelen te nemen tegen de YouTuber Steven Crowder, die meerdere homofobe en discriminerende opmerkingen maakte over een homoseksuele journalist. Volgens de videosite vallen de video's van Crowder onder de vrijheid van meningsuiting.