Videosite YouTube zegt geen maatregelen te nemen tegen de YouTuber Steven Crowder, die meerdere homofobe en discriminerende opmerkingen over een homoseksuele journalist maakte.

"Onze teams hebben de kwestie de laatste paar dagen uitgebreid onderzocht", schrijft een beheerder van het videoplatform op Twitter. "En hoewel de taal in de video's kwetsend is, worden onze regels niet overtreden."

Crowder is een YouTuber met vier miljoen abonnees. Hij maakt een veel bekeken conservatieve talkshow op het platform. In die talkshow heeft hij Vox-journalist Carlos Maza meermaals aangevallen om zijn seksualiteit.

Maza werd in video's onder andere een "lispende queer" en een "Mexicaanse homo" genoemd. Fans van de populaire YouTuber verkopen ook T-shirts met daarop het gezicht van Maza en de tekst "Carlos Maza is a f*g", gebaseerd op een shirt dat Crowder zelf verkoopt. Op het shirt van Crowder staat de tekst "socialism is for f*gs".

Vrijheid van meningsuiting

Volgens YouTube vallen de video's onder de vrijheid van meningsuiting. "We vinden het als open platform cruciaal om iedereen de vrijheid te geven om zijn meningen te delen, zolang ze ons beleid niet schenden. Meningen kunnen kwetsend zijn, maar als ze de regels niet overtreden, blijven ze op de site staan."

De regels van YouTube verbieden video's waarin anderen worden gepest, bedreigd of lastiggevallen. YouTubers mogen officieel geen video's plaatsen die specifiek zijn gemaakt om iemand te vernederen. Crowder zegt Maza alleen maar af en toe te plagen en dat het niet de bedoeling was om de journalist te kwetsen.

Problemen met fans van YouTubers

Fans van Crowder wisten het telefoonnummer van de journalist te achterhalen, om hem vervolgens met sms-berichten te bombarderen. Inmiddels zouden de fans van de YouTuber zelfs doodsbedreigingen naar Maza sturen.

YouTube heeft vaker problemen met fans die in naam van hun idolen extreme dingen doen. Volgers van de populaire PewDiePie hackten bijvoorbeeld meerdere websites en diensten, om slachtoffers op te roepen een abonnement te nemen op diens kanaal. Chromecasts werden massaal gehackt, zodat er de tekst "subscribe to PewDiePie" op getoond kon worden.

PewDiePie vroeg fans om niet langer anderen op te roepen zich op het kanaal te abonneren, nadat de schutter van de aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch ook de PewDiePie-leus had gebruikt.