De website van de Amerikaanse nieuwszender CNN is sinds dinsdag niet meer toegankelijk vanuit China.

CNN-journalist Matt Rivers tweet dat de website vermoedelijk geblokkeerd is omdat er prominent een artikel over het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein), dat dinsdag precies dertig jaar geleden plaatsvond, op staat.

Rivers, CNN-correspondent in China, zegt dat de Chinese overheid "obsessief" probeert alle conversatie over dat onderwerp te smoren.

Ook zouden een aantal artikelen van persbureau Reuters over Tiananmen verwijderd zijn van de financiële persdienst Eikon. Volgens bronnen van Reuters zou de Chinese overheid gedreigd hebben om de service van Eikon-eigenaar Refinitiv een halt toe te roepen als de berichten niet verwijderd werden.

In de aanloop naar de herdenking van het Tiananmenprotest zouden volgens Amnesty tientallen Chinese activisten zijn opgepakt door de overheid.

Het studentenprotest op het Tiananmenplein vond plaats op 4 juni 1989. De Chinese regering bracht dat protest tot een gewelddadig einde met een actie die aan naar schatting honderden mensen het leven kostte.