AMSTERDAM - Wetenschappers vrezen dat de groeiende populariteit van mp3-spelers en andere audio-apparaten, inclusief mobiele telefoons, een grote bijdrage levert aan de toenemende doofheid bij jongeren. "Ze gebruiken deze apparaten vandaag de dag steeds intensiever," zo zegt Robert Novak van de Purdue Universiteit tegen Wired News .

"Ze hebben de hele dag die doppen in. Dat is andere koek dan wanneer je alleen een mp3-speler tijdens het joggen aan hebt staan. We zien steeds vaker jonge mensen met 'oude oren'. Deze trend is alleen maar aan het stijgen sinds de introductie van de walkman, een paar decennia geleden."

Specialisten zien ook steeds meer mensen van in de dertig en veertig, dit zijn walkmangebruikers van het eerste uur, met tinnitus. Men hoort geluiden die er niet zijn, zoals oorsuizingen, fluiten of een bel. In Nederland heeft zo'n 10 procent van de mensen last van oorsuizingen. Sommige mensen ondervinden zoveel hinder van de kwaal, dat een normaal leven verstoord wordt.

"Het kan zijn dat we nu alleen het topje van de ijsberg zien," aldus John Oghalai van een kinderziekenhuis in Texas. "Ik zal niet verrast zijn als we hier steeds meer van horen."

Wetenschappers raden aan om de oren af en toe rust te geven.